10e DRP symposium UVA Amsterdam Woensdag 16 November

De 10e DRP bijeenkomst was succesvol verlopen. Het was mooi om te zien hoe vanuit totaal verschillende wetenschappelijke disciplines er een compleet beeld wordt verkregen van hoe het dodo ecosysteem er uit zag en hoe het reageerde op klimaatsverandering. De wetenschappers zijn een wereldomvattende klimaatsverandering op het spoor, die 4200 jaar geleden optrad. Waarschijnlijk kan deze extreme droogte het massale sterven van dodos verklaren. Archeologen zijn bezig met botonderzoek en bekijken of er nog DNA zit in de dodobotten. Het lijkt erop dat het bot in de Mare aux Songes geen DNA meer bevat. Vooral leuk was om te zien hoe twee studenten hebben gewerkt aan een 3d analyse van de fossielen uit de opgraving. Ze lieten een zeer komisch filmpje zien waar je door de fossielen zoals die in de grond liggen heen kon zweven en van allen kanten kan bekijken. De dag eindigde met Prof Leon Claessens die de voortgang van zijn onderzoek presenteerde omtrent de 3d-scan van het Thirieux dodoskelet. Het is duidelijk dat in het dodoonderzoek veel aansprekende elementen zitten die allemaal mooi in elkaar blijken te passen, en dat inspireert de wetenschappers.

Gastenlijst:
Kenneth Rijsdijk
Henry Hooghiemstra
Tamara Vernimmen
Geert Van der Plas
Marina Slaikovska
Erik de Boer
Sjoerd Kluiving
Laura van der Sluis
Max Jansen
Julien Lubeek
Leon Claessens
Sietze Norder
Maarten Prins
John de Vos
Hans van der Plicht
Stefan Engels
Marijke Besselink
Simon Troelstra
Lisette Kootker
Hege Hollund

This entry was posted in Dodo activities. Bookmark the permalink.

Comments are closed.