The comeback of the dodo: Geoflex lezing VU 1 December 16:00-17:00

The comeback of the dodo

Geen titel van een dodo zombiefilm, maar wel een lezing over een spannend interdisciplinair onderzoek naar dode dodos, dat sinds 2006 op het vulkanische eiland Mauritius wordt uitgevoerd. In 2005 deed aardwetenschapper dr Kenneth Rijsdijk samen met collegas een toevallige ontdekking van een zeer rijke fossielenvindplaats. Het massagraf beslaat vier voetbalvelden vol met dodobotten en botten van andere uitgestorven dieren. Daarnaast is de fossielenvindplaats rijk aan fossiel hout, insecten en microfossielen. Sinds 2006 vertrekt er ieder jaar een dodoexpeditie naar het eiland in de Indische Oceaan. Uit onderzoek blijkt dat de dieren massaal 4200 jaar geleden zijn gestorven. Het is nog een mysterie hoe het massagraf heeft kunnen ontstaan en waarom die dieren massaal zijn gestorven. En welke lessen vallen er nog te leren van die domme dode dodos? Samen met landschapsarcheologen van de VU proberen de onderzoekers antwoord te vinden op deze onderzoeksvragen. Tijdens deze lezing zullen betrokken VU onderzoekers nieuwe onderzoeksresultaten presenteren.

De lezing vindt plaats op donderdag 1 december 2011 op de Aardwetenschappen afdeling van de VU. Het adres hiervan is Boelelaan 1085, Amsterdam. De lezing vindt plaats in collegezaal WN-F123 in het Wis- en Natuurkundegebouw van 16.00-17.00 uur.

This entry was posted in Dodo activities. Bookmark the permalink.

Comments are closed.