La Réunion: nieuw onderzoek, nieuwe kansen

Voorafgaand aan het bezoek aan Mauritius maakte het onderzoeksteam de afgelopen week een tussenstop op het Franse eiland Réunion, zo’n drie kwartier vliegen ten westen van Mauritius. Beide eilanden zijn vulkanisch van oorsprong, maar in tegenstelling tot Mauritius is de vulkaan van Réunion nog actief: zo nu en dan is er een (bescheiden) uitbarsting van de Piton de la Fournaise.

Het landschap van Réunion is anders dan dat van Mauritius, met hogere bergen en stijlere hellingen. Dit maakt het eiland zo interessant voor de onderzoekers: het is zo’n drie miljoen jaar jonger dan Mauritius en het gesteente is nog niet zo ver uitgesleten. De vegetatie op het eiland laat dan ook een ander patroon zien dan op het vlakke Mauritius.

Uit het jarenlange onderzoek op Mauritius blijkt dat het ecosysteem op dit tropische eiland een grote dynamiek laat zien; het reageert bijvoorbeeld op klimaatverandering via een serie van snel elkaar opvolgende veranderingen in de samenstelling van het bos. Deze bevindingen gaan in tegen de ecologische theorie die stelt dat ecosystemen op tropische eilanden stabiel zijn.

De onderzoekers kunnen hun hypothese verder testen door de data van Mauritius te vergelijken met gegevens van Reunion. Ze werken hiertoe samen met onderzoekers van de Universiteit van Reunion en beheerders van de National Parks. Samen gingen ze de afgelopen dagen op pad om plekken te zoeken die geschikt zijn om sedimentaire archieven met informatie over het verleden te verzamelen.

Dat zijn bijvoorbeeld venen en meren waar sediment jaar na jaar ongestoord kan groeien. Het onderscheid tussen de lagen blijft hier goed intact. De meren vormen zo een waardevol archief. Door boringen te doen kunnen de onderzoekers terugkijken in de tijd en analyseren hoe de vegetatie er uitzag op eerdere momenten in de geschiedenis.

Het team ging zeven potentiele onderzoeksplekken af. Daaronder bevonden zich een aantal ‘high potentials’, zoals ze die noemen; plekken waren het natuurlijke archief mooi bewaard is gebleven. De onderzoekers namen monsters die ze straks in Amsterdam verder gaan analyseren. Zo kunnen ze de meest geschikte plekken bepalen. Vooralsnog blijkt in ieder geval duidelijk dat een vergelijking tussen Reunion en Mauritius goed mogelijk is. Hopelijk komt hier een nieuw onderzoeksproject uit voort!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.