Studenten aan de slag met klimaatgeschiedenis Mauritius

Al enige jaren werkt het dodoteam uit Amsterdam samen met de Universiteit van Mauritius. De resultaten van het gezamenlijke onderzoek vertellen veel over de natuurlijke geschiedenis van het eiland. Nu is het tijd om ook studenten bij het onderzoek te betrekken, zodat zij zelf met hun eigen eiland aan de slag kunnen gaan. Er valt namelijk nog veel te ontdekken!

Op woensdag 19 maart organiseerden de onderzoekers dan ook een summerschool op de universiteit. Het is altijd lastig om van te voren in te schatten of studenten eigenlijk wel geinteresseerd zijn in wat je te zeggen hebt. Maar bij binnenkomst bleek al een grote groep studenten klaar te zitten in de collegebanken. Uiteindelijk waren er zo’n zestig mensen: geweldig om zoveel interesse voor het onderwerp te zien.

Henry startte de middag met een introductie over paleoecologie en vergeleek oceanische eilanden zoals Mauritius met alpiene bergtoppen in Zuid-Amerika. Erik vertelde over zijn promotieonderzoek: reconstructie van het klimaat van Mauritius sinds de laatste ijstijd aan de hand van o.a. pollen. Kenneth vertelde over de geologie van Mauritius en de ontdekking van het dodo-massagraf. Julian Hume (Natural History Museum London) was te gast om te vertellen over de uitgestorven en zeldzame diersoorten van Mauritius.

Een dag later vertrokken twintig enthousiaste studenten met de onderzoekers naar Mare Tatos (in het Noordoosten van Mauritius) voor een stoomcursus veldwerk. Met hulp van enkele sterke Mauritiaanse jongens baande Erik zich een weg door het metershoge riet om een boring te kunnen maken in het midden van het moeras. Helaas verstoorde de groep tijdens het wegslaan van het riet een wespennest, met als resultaten niet minder dan twaalf wespensteken voor Erik. Hij herstelde zich gelukkig snel. Voor de studenten was het een spannende ervaring. Het lopen over het veen ging nog wat onwennig, maar even later stonden ze stoer in de zinderende hitte een boring uit te voeren. Bij de derde poging (steeds iets dieper borend) vonden ze een groot aantal zaden in de boor van planten die meer dan 3000 jaar geleden op deze plek groeiden.

Erik en Henry boorden in 2010 al eens in Mare Tatos. De resultaten daarvan publiceerden ze eerder dit jaar in wetenschappelijk tijdschrift Quaternary Science Reviews. De studenten konden nu zien hoe ze aan de hand van sediment meer te weten kunnen komen over de geschiedenis van het landschap en klimaat van Mauritius en de Indische Oceaan. Ze vonden het fantastisch om te horen hoe belangrijk hun natuurlijke archieven zijn voor dit onderzoek. Het enthousiasme onder studenten was dan ook groot om hier binnen de eigen universiteit mee verder te gaan. De boring ging direct mee naar huis voor nader onderzoek. Hopelijk in de toekomst dus meer Mauritiaanse publicaties over Mauritius!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.